Vertaalbureau AgroLingua | Logo

Hoe weersvoorspellingen steeds nauwkeuriger worden

Niet alleen in de luchtvaart, wegverkeer, gastronomie en toerisme is het van groot belang: Ook in de landbouw, fruitteelt, veeteelt en in alle anderen sectoren waarin het Vertaalbureau AgroLingua veel klanten heeft, hebben nauwkeurige weervoorspellingen degelijk gewichtigheid. In een grootschalig onderzoek hebben Deltares, Wageningen University & Research en het KNMI onderzocht hoe neerslag tot een paar uur vooruit met radartechnieken kan worden verwacht. Het resultaat: Met radartechnieken zijn voorspellingen op korte termijn in veel gevallen bijzonder nauwkeurig.

In deze nieuwe studie werd de kwaliteit van zogenaamde nowcastingmethoden vastgesteld. Deze methoden werden toegepast op 1533 (hevige) neerslaggebeurtenissen verspreid over elf jaar, legt Deltares als onafhankelijk instituut voor toegepast onderzoek op het gebied van water en ondergrond op de eigen website uit. “De voorspelbaarheid van de neerslag blijkt duidelijk samen te hangen met de duur van de neerslag en het seizoen. Met de methoden kan regenval goed voorspeld worden tot maximaal twee uur vooruit een neerslag met een duur van een dag, terwijl dit afneemt tot maximaal 25 minuten voor kortdurende neerslag van maximaal een uur.”

Nowcasts in de winter makkelijker dan in de zomer
Duidelijke verschillen stellen de onderzoekers in koude en warme jaargetijden vast. In de winter, wanneer de neerslag vaak langduriger en ook van lagere intensiteit is, is de kwaliteit van de nowcasts beter dan gedurende de zomer, wanneer er vaak korte, hevige neerslag valt. Ook bij hete en droge zomers is en blijft het voorspellen van de juiste plaats en een mogelijk hoeveelheid een groot probleem. Blijft het droog, vallen er alleen maar een paar druppels of zorgt een buitengewone bui voor overstroming en waterschade?

Daarnaast, vervolgt Deltares, laten de resultaten zien dat de voorspellingen beter zijn voor grotere gebieden en in de benedenwindse richting. Dat laatste betekent voor Nederland, met overwegend zuidwestenwinden, dat het noordoosten meer gebaat is bij deze methoden dan het zuidwesten van het land.

Nog steeds ruimte voor verbetering
De onderzoekers viel ook op dat er redelijke verschillen in de resultaten voorkwamen. Hoe meer er met verschillende processen werd rekening gehouden, hoe meer er ook betere voorspellingen gegeven werden. “Dit zijn de recentere algoritmen, die vaak nog eens vrij te gebruiken zijn, iets dat de weg vrijmaakt voor gebruik in het Nederlands waterbeheer, maar ook in andere sectoren”, verklaart Ruben Imhoff, operational Water Management & Early Warning van Deltares. “Uit de studie komt nog wel een aandachtspunt, want de geteste nowcastingmethoden hebben allemaal moeite om snel groeiende of uitdovende (onweers)buien goed te voorspellen. Een verdere focus op deze processen is daarom een belangrijke volgende stap.”

Volgens de onderzoekers is het unieke van deze grootschalige analyse “dat het kwantificeert waar en wanneer we een bepaalde kwaliteit van radar-regenvalnowcasting kunnen verwachten”. Voor verdere toetsing geeft het inzicht waar nog ruimte voor verbetering is met focus op de nowcasts. De eindgebruiker weet nu eerder, of hij/zij de bui echt al ziet hangen.
De studie ‘Spatial and Temporal Evaluation of Radar Rainfall Nowcasting Techniques on 1,533 Events’ is officieel gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Water Resources Research’.

Heeft u op korte termijn niet alleen betrouwbare weervoorspellingen maar vooral goed vertaalde teksten nodig? Vraag nog vandaag bij Vertaalbureau AgroLingua een gratis offerte aan!

Terug naar blogs

Klantervaringen

Onze opdrachtgevers zijn professionele internationale bedrijven en organisaties. Bedrijven uit de landbouw, tuinbouw, veehouderij, food en aanverwante sectoren. Zij vinden het belangrijk om met een gespecialiseerd vertaalbureau te werken. Wij ontvangen regelmatig complimenten voor onze vertalingen. Klanten waarderen onze kennis van de vakterminologie. Daarnaast is men zéér tevreden over de goede communicatie, afstemming en snelheid waarmee wij werken. Veel klanten vinden het prettig om een persoonlijk aanspreekpunt te hebben. 

Producent van diepvries-aardappelproducten: 
''Namens het Marketing-team een groot compliment voor alle vertalingen!'' 

Wij maken graag persoonlijk met je kennis !

Wij ontmoeten je graag persoonlijk! Tijdens een gesprek brengen wij in kaart welke vertaalbehoefte er is. Hoe wij je het beste kunnen helpen. Bel of mail voor het maken van een afspraak met een van onze salesmanagers. Dit kan op +31 77 3082829 of agrolinguainfo@agrolingua.com.