Zakendoen met Spanje en Italië, nooit in augustus

Zakendoen met Spanje en Italië, nooit in augustus

Het zakendoen in landen zoals Spanje en Italië verschilt nogal van dat in Nederland. Behalve dat Italianen en Spanjaarden bij voorkeur in hun eigen taal willen communiceren, is het belangrijk te weten wat u wel en niet moet doen tijdens een zakelijke afspraak. Als vertaalbureau voor de agrarische sector geven wij u wat handvaten in de vorm van enkele waardevolle tips:

Nooit in de maand augustus
In de maand augustus doe je geen zaken in deze landen. De meeste kantoren, fabrieken, bedrijven, scholen en zelfs veel winkels zijn gesloten! In deze periode worden overal grote feesten gevierd met concerten en voorstellingen. Op 15 augustus wordt ook Maria Hemelvaart gevierd, en in veel dorpen vinden er processies plaats. In Italië viert men Ferragosto (feriae Augusti = rust van Augustus). Het is één van de belangrijkste feestdagen in Italië. Alle Italianen nemen dan pauze van het werkleven en verlaten de steden om in eigen land naar zee of de bergen te gaan.

Houd oogcontact
Spanjaarden en Italianen zijn zeer expressief, spreken met luide stem en gebruiken lichaamstaal. In hun cultuur is oogcontact tijdens het zakendoen heel belangrijk, zeker wanneer er zakelijke beslissingen genomen moeten worden. Respect, vertrouwen en een goed gevoel zijn doorslaggevend. En let op! Gebaren hebben lang niet altijd dezelfde betekenis als in Nederland. In onze volgende blog meer daarover.

Wees flexibel
Het lijkt vaak dat Spanjaarden en Italianen alles tot morgen laten wachten, maar in werkelijkheid is dat zeker niet het geval. In de afgelopen jaren is de manier van zakendoen in deze landen veranderd. Flexibiliteit speelt een uiterst belangrijke factor in het zakendoen.

Sociale conversatie is fundamenteel
Sociale conversatie is fundamenteel in de Latijnse culturen. Het is te doen gebruikelijk om eerst iemand te leren kennen voordat je zaken gaat doen. De beste manier om dat voor elkaar te krijgen is om samen te eten. En tijdens zo’n diner spreek je niet over zaken, maar geniet je met volle teugen van het eten. Zakelijke onderwerpen worden pas aangesneden bij de koffie. Religie, politiek en persoonlijke zaken worden nooit besproken. En als er documenten ondertekend moeten worden, wacht dan tot de tafel afgeruimd is.

Terug naar blogs