Vertaalbureau Agrolingua | Stagiair over zijn stage | CAT-tools

Stagiair Guus over zijn periode bij AgroLingua

In het kader van mijn opleiding tot vertaler Duits-Nederlands aan ITV Hogeschool, heb ik van november 2017 tot juni 2018 stage gelopen bij AgroLingua. Inmiddels ben ik afgestudeerd.

Wie ben ik? Ik ben Guus Reichgelt, 46 jaar oud. Al toen ik achttien was, vroeg een decaan aan mij of de Vertaalacademie niet iets voor mij zou zijn. Doordat ik een “pretpakket” had, met daarin alle moderne vreemde talen, leek dat ook logisch. Alleen: welke taal moest ik kiezen? En bovendien: ik kon op dat moment alleen naar Maastricht. Wonend in een dorp in Salland had dit betekend dat ik op kamers had gemoeten. Dat zag ik absoluut niet zitten. Ik ging uiteindelijk naar de bibliotheekopleiding.

Op de bibliotheekopleiding kreeg ik de kans om een deel van mijn stage in Hannover te doen. Helaas duurde mijn stage slechts drie maanden. Toch groeide daar mijn liefde voor de Duitse taal en cultuur en ben ik er nog regelmatig terug geweest. Ook ontdekte ik dat mijn voorouders uit het Westerwald kwamen.

Toen ik graag nieuwe wegen in mijn loopbaan wilde inslaan, moest ik weer terugdenken aan de decaan. Nu was er voor mij maar één mogelijkheid: vertaler Duits-Nederlands wilde ik worden. Bovendien kon ik de opleiding naast mijn huidige werk volgen en combineren met mijn gezin. Ook droomde ik ervan om mijn eigen bedrijfje op te starten: ik wilde heel graag zelf aan de knoppen zitten, zonder dat ik personeel hoefde aan te sturen. Kortom: freelance vertaler worden paste precies in dat plaatje.

Doordat ik ruim achttien jaar bij Wageningen UR werk, wilde ik mij graag specialiseren in agrarische vertalingen. Toen ik op AgroLingua stuitte, was mijn aandacht meteen getrokken, temeer omdat AgroLingua het enige echte agrarische vertaalbureau in Nederland is.

Mijn stage kon ik vanuit huis doen, hetgeen voor mij erg prettig was. Van de projectmanagers kreeg ik regelmatig opdrachten. Altijd had ik de keuze of ik opdrachten wilde aannemen of niet. Zodra ik de vertaling had ingeleverd, kreeg ik uitgebreid feedback. Dit ging per e-mail, via Wijzigingen bijhouden in een Word-bestand of Studio. Hier heb ik erg veel van geleerd en het heeft ertoe bijgedragen dat mijn vertalingen beter zijn geworden.

Alhoewel het om een agrarische specialisatie gaat, kreeg ik heel verschillende teksten. Zo heb ik ingrediëntendeclaraties voor voedingsmiddelen, meldingsteksten voor internetmodules, gebruikshandleidingen voor potgrond, PowerPoint-presentaties, productinformatie voor pluimveehuisvesting en productcatalogi voor landbouwmachines vertaald. Sommige opdrachten waren maar tien woorden, maar ik heb ook een opdracht van ruim 12.000 woorden gehad. Soms vertaalde ik direct in Word of Excel, andere keren maakte ik gebruik van een vertaalprogramma en het vertaalgeheugen van de klant.

Hoewel ik door mijn achtergrond best wat voorkennis heb, vond ik de teksten in het begin behoorlijk pittig. Het contact met de projectmanagers vond ik erg fijn verlopen; soms kon het allemaal alleen via e-mail en andere keren was het nodig om ook telefonisch zaken af te stemmen.

Door mijn stage bij AgroLingua heb ik beter leren omgaan met CAT-tools (Computer Assisted Translation). Ook heb ik veel geleerd over wat er organisatorisch allemaal komt kijken bij een opdracht en het contact met de projectmanagers. Tenslotte heb ik geleerd wat het inhoudt om een groot project te vertalen. Dergelijke opdrachten kun je nooit als huiswerkopdracht tijdens de colleges van je studie krijgen. En ook zulke gespecialiseerde teksten zul je tijdens je opleiding niet krijgen.

Ik kijk terug op een heel fijne en leerzame stage bij AgroLingua en ik kan iedereen die interesse heeft in agrarische vertalingen aanraden er stage te lopen: je krijgt er alle kansen en mag ook fouten maken.

Guus Reichgelt

Terug naar blogs

Onze werkwijze

In een paar stappen

Stap 1:    Wij ontvangen graag je documenten, teksten en vertaalwensen via onze offerte module op onze website, middels een email of via wetransfer.
Stap 2:    We bekijken je aanvraag nauwkeurig, stellen eventueel aanvullende vragen zodat we weten wat exact de bedoeling is. Vervolgens analyseren wij de tekst.
Stap 3:    Wij maken op basis van bovenstaande een passende offerte waarin we rekening houden met alle wensen en eventuele herhalingen in de tekst.

Vertaalkosten berekenen wij op woordbasis. Het woordtarief verschilt per taalcombinatie en is tevens afhankelijk van de omvang per opdracht of op jaarbasis.
Afhankelijk van de taalcombinatie berekenen we de vertaling op brontaal of op doeltaal. De brontaal is de taal waaruit je vertalen gaat. De doeltaal is waarnaar je gaat vertalen. In onze offertes houden we hier rekening mee.
Wij vermelden altijd het aantal brontaalwoorden of het geschatte aantal doeltaalwoorden in de prijsopgave. Het aantal woorden tellen we door middel van een elektronische telling, tenzij door AgroLingua anders aangegeven. Voor het vertalen van een korte tekst (tot ca. 300 brontaalwoorden) geldt ons minimumtarief. Dit is € 59,- per taalcombinatie (excl. btw). Bij revisies, correcties, vertalingen van woordenlijsten zonder context, onlinevertalingen (CMS), softwarevertalingen en copywriting betaal je ons uurtarief. Dit is vanaf € 59,- per uur (excl. btw).

Klantervaringen

Onze opdrachtgevers zijn professionele internationale bedrijven en organisaties. Bedrijven uit de landbouw, tuinbouw, veehouderij, food en aanverwante sectoren. Zij vinden het belangrijk om met een gespecialiseerd vertaalbureau te werken. Wij ontvangen regelmatig complimenten voor onze vertalingen. Klanten waarderen onze kennis van de vakterminologie. Daarnaast is men zéér tevreden over de goede communicatie, afstemming en snelheid waarmee wij werken. Veel klanten vinden het prettig om een persoonlijk aanspreekpunt te hebben. 

Producent van diepvries-aardappelproducten: 
''Namens het Marketing-team een groot compliment voor alle vertalingen!'' 

Wij vinden vertalen een hartstikke leuk vak!

Vertalen is voor vertaalbureau AgroLingua meer dan het omzetten van woorden van de ene taal in de andere taal. Onze sales- en projectmanagers en vertalers verdiepen zich in de materie en de klant.
In het vertaalproces gaat het om het overbrengen van de inhoud en stijl, terwijl de strekking gewaarborgd blijft. Teksten hebben vaak een eigen stijl en 'gevoel', waarmee de boodschap wordt overgebracht. Wij overleggen graag eerst of we een tekst vrij mogen vertalen. Mag het creatief, commercieel, educatief of puur informatief.
Daarvoor maken wij dan graag een afspraak voor het bespreken van de juiste aanpak. Zodat onze vertalingen aansluiten bij de vertaalwensen van de klant. AgroLingua vertaalt vanuit het moedertaalprincipe: doeltaal is moedertaal. Onze vertalers zijn 'native speakers' met vaak agrarische achtergrond, opleiding en/of ervaring. Zij zijn als geen ander in staat uw vertaling met het juiste taalgevoel vakkundig te vertalen.

Agrotechniek

Vertalingen van handleidingen voor machines, werktuigen en apparatuur

De term agrotechniek komt in toenemende mate voor en is min of meer sectoroverschrijdend. Het geeft ook aan dat er veel high-tech bedrijven in de Agro & Food business actief zijn.
Onze vertalers hebben uiteraard uitstekende talenkennis. Daarnaast hebben onze vertalers ook domeinkennis van de verschillende sectoren (tuinbouw, landbouw, veehouderij, food) in huis. Maar ook technische kennis om de werkingsprincipes en technologische begrippen te kunnen vertalen. Voor sommige klanten vertalen wij naar meer dan 20 talen!
Fabrikanten en distributieketens in de agrotechniek leveren machines, werktuigen, apparatuur en diensten. Het produceren van land- en tuinbouwproducten of diensten. Maar ook machines, werktuigen, apparatuur en diensten voor het beheer van de groene ruimte.

Landbouw

Vertalingen Duits, Engels, Frans, Spaans en nog veel meer!

Landbouw is een containerbegrip en hiervoor bestaan talloze definities. De tegenwoordige landbouw is sterk geïndustrialiseerd. Maar de basis is nog steeds hetzelfde, het cultiveren van land voor het voortbrengen van voedsel en andere nuttige producten.
In de volksmond heeft men het dan vooral over de akkerbouw. Belangrijke gewassen binnen de sector akkerbouw zijn aardappelen, graansoorten, vlas, katoen, tabak, suikerbieten, koolzaad. Graansoorten zijn: mais, rijst, tarwe, gierst en haver. Maar ook de kleinere gewassen als karwij, blauwmaanzaad, boekweit, erwten, tuinbonen, kanariegras en cichorei behoren ertoe. Een aantal van onze klanten maken landbouwwerktuigen en hiervoor verzorgen wij de vertalingen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan tractoren, ploegen, landbouwspuiten, rooimachines, zaai- en pootmachines, spuitmachines.Tuinbouw

Vertalingen van websites, teeltbeschrijvingen, bedrijfsbladen!

Tuinbouw is het telen van groenten, fruit, bloemen, planten, bomen, bollen en zaden. Binnen de tuinbouw onderkennen we vollegrondstuinbouw (groenten en bloemen), boomteelt, fruitteelt en bloembollenteelt. Daarnaast is er bedekte teelt in kassen of plastic tunnels. In de glastuinbouw worden teelten in kassen geteeld met behulp van klimaatbeheersing. Hier gaat het meestal om groenten, snijbloemen of potplanten.
Binnen de tuinbouw verzorgen wij veel vertalingen. Onze klanten zijn bijvoorbeeld veredelingsbedrijven van (zaai)zaden (groenten, gras) en internationale veilingen. Maar ook van producten van toeleveranciers aan de tuinbouw zoals producenten van herbruikbare kratten, logistieke dienstverleners. Maar ook werving- en selectie bedrijven zoals bijvoorbeeld Green People Recruitment. Maar denk ook aan ruiterkleding en ruitersportartikelen.

Veehouderij

Vertalen van o.a. handleidingen voor klimaatcomputers

De veehouderij is de tak van de landbouw waar je vee houdt. Vee voor het verkrijgen van melk, eieren en vlees. Denk hierbij aan de pluimveehouderij, paardenfokkerij, varkenshouderij, rundveehouderij en ook de viskwekerij.
Ook binnen deze sector verzorgen we voor veel internationale marktleiders de vertalingen. Denk bijvoorbeeld aan vertalingen van handleidingen voor de klimaatbeheersing in stallen. Verder ook bedrijven in de genetica van kippen, varkens en koeien. Producenten van voermachines en melkrobots. Maar ook vertalen we voor bedrijven die veevoeders ontwikkelen en verkopen.


Food

Vertalingen voor de voedingsmiddelen- industrie en keuringsinstanties

In de voedingsmiddelenindustrie onderkennen we bedrijven die op grote schaal grondstoffen, landbouwproducten verwerken tot voedingsmiddelen. Wij verzorgen in deze sector bijvoorbeeld de vertalingen voor internationale keurings- en certificeringsinstanties. Uiteraard in de talen Duits, Frans, Spaans, Italiaans, Portugees, Russisch en Engels. Maar ook in wat minder vaak voorkomende talen zoals het Afrikaans en Hindi. Producenten van voedingsmiddelen en haar toeleveringsbedrijven in bijvoorbeeld de verpakkingsindustrie.

Wij maken graag persoonlijk met je kennis !

Wij ontmoeten je graag persoonlijk! Tijdens een gesprek brengen wij in kaart welke vertaalbehoefte er is. Hoe wij je het beste kunnen helpen. Bel of mail voor het maken van een afspraak met een van onze salesmanagers. Dit kan op +31 77 3082829 of agrolinguainfo@agrolingua.com.