Vertaalbureau AgroLingua | Internationale land- en tuinbouwtrends 2021

Internationale land- en tuinbouwtrends 2021

Het jaar 2020 is achter de rug en dat is (wellicht) maar goed ook... Maar hoe gaat het verder in de land- en tuinbouw in 2021? Gaat er iets in de voedselproductie veranderen? Heeft de Green Deal een toekomst? Wordt er nog meer bij de producent gekocht? Hieronder bespreken we vijf trends voor het pas begonnen jaar.

Voedselproductie
Door de wereldwijde lockdowns vanwege de coronapandemie werden de doorgaans efficiënte voedselketens behoorlijk verstoord. Het ging niet zo zeer om het gebrek aan voedsel, maar het grootste probleem was om het voedsel op tijd op de juiste bestemming krijgen. Tijdelijke sluitingen van havens en grenzen en een gebrek aan (koel- en vries)containers gooiden vaak roet in het eten. Uit angst voor nieuwe voedselschaarste maken overheden wereldwijd voedselzekerheid tot een belangrijk thema. Van alle beschikbare grond op aarde is maar een deel geschikt voor landbouw. Ontginning, deels mogelijk door de opwarming van de aarde, is een optie. China heeft versterking van het landbouwareaal hoog in het vaandel staan en wil in 2021 6,6 miljoen hectare grond geschikt maken voor intensieve landbouw.

Green Deal
In 2021 moet de financiering van de Europese Green Deal en boer-tot-bordstrategie concreet worden. Tot nu toe liggen vooral de groene- en klimaatambities op tafel. Wat daar tegenover komt te staan is nog onduidelijk. Het wachten is op de effectbeoordeling waar het Europees Parlement en de EU-lidstaten om hebben gevraagd. Boerenorganisaties hebben al laten weten dat ze niet zitten te wachten op kostprijsverhogingen en subsidies die voor de lange termijn onzeker zijn.
Alternatieven voor vlees
De ING becijferde onlangs dat de Europese markt voor alternatieven voor vlees en zuivel jaarlijks met 10 procent zal groeien tot 7,5 miljard euro in 2025. Deze groeiverwachting vertaalt zich in een investeringsspurt in de voedingsmiddelenindustrie. Voor het winnen van eiwitten uit soja, erwten en granen zijn industriële installaties nodig. De Franse ingrediëntenproducent Roquette bouwt daarom nieuwe fabrieken in Frankrijk en Canada. Het van origine Zweedse Oatly haalde in 2020 175 miljoen euro op bij investeerders voor de uitbreiding van de productie van haverdranken en aanverwante producten. Deze trend wordt ingegeven door het groeiende bewustzijn over de impact van de voedselproductie op het milieu en de beschikbare ruimte.

‘Amazon voor boeren’
Voor technologiebedrijven is de land- en tuinbouw nog grotendeels onontgonnen en daarom als marktgebied zeer interessant. Wereldwijd hopen duizenden startups door te breken met op boerendata gebaseerde toepassingen. Soms gaan die startups de concurrentie aan met apps die afkomstig zijn van machinebouwers en zaaigoed- en meststoffenleveranciers. Een voorbeeld van zo’n platform is het Amerikaanse Farmers Business Network (FBN). Deze online marktplaats voor boeren telt 16.000 leden in de VS en Canada. Volgens de zakenkrant The Wall Street Journal is FBN hard op weg om de manier waarop boeren inkopen sterk te veranderen. Het omschrijft FBN als de ‘Amazon voor boeren’.

Producent of supermarkt

Het aantal huishoudens dat inkopen doet bij boeren en telers is sinds de coronacrisis verdubbeld. Bijna een op de vijf huishoudens heeft dit jaar weleens rechtstreeks bij de producent gekocht, blijkt uit onderzoek van marktonderzoekers in Nederland. Lokaal inkopen heeft daarmee in 2020 een definitieve doorbraak bij het massapubliek gemaakt. Supermarkten noemen lokaal inkopen een van de belangrijkste voedseltrends, naast vegetarisch, gezond en duurzame verpakkingen. Het is afwachten of dit leidt tot meer lokale marktconcepten.

Bron: nieuweoogst.nl


Terug naar nieuws

Gecertificeerd vertaalbureau

ISO 9001 & 17100:2015 certificering