Vertaalbureau AgroLingua | Nationale Week Zonder Vlees

Duurzaamheidscampagne gaat van start: Is elke dag vlees eten nog van deze tijd?

Vanaf komende maandag 8 maart gaat alweer de vierde editie van de Nationale Week Zonder Vlees van start. Deze jaarlijks terugkerende duurzaamheidscampagne motiveert deelnemers om een week lang vegetarisch te eten.

Hoewel de Nationale Week Zonder Vlees pas drie edities oud is, is deze al bij vele Nederlanders bekend. Het onderzoeksbureau Blauw meldt dat 46 procent van de Nederlanders vorig jaar van de campagne had gehoord. 14 procent heeft vorig jaar ook daadwerkelijk meegedaan. Het jaar daarvoor lag dit percentage nog op 11 procent.

“Enorm positieve impact”

De Nationale Week Zonder Vlees is niet alleen een jaarlijkse campagne, maar ook de naam van een stichting die in het leven geroepen werd door Isabel Boerdam, nationaal bekend vanwege haar foodblog en haar boek “de hippe vegetariër”. “Wij vinden dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is en willen een flexitarisch eetpatroon, waarin vlees en vis afgewisseld worden met vegetarische of plantaardige gerechten, promoten”, is op de website van de stichting te lezen. “Vaker een dagje geen vlees of vis eten is een kleine moeite met een enorm positieve impact op mens, dier en milieu. Door geen vlees te consumeren tijdens de Nationale Week Zonder Vlees is de milieudruk van je voeding namelijk lager.”

Bijdrage voor het milieu

Op de website heeft de stichting in kaart gebracht hoe ieder iets voor het milieu doet als je minder of geen vlees eet. Er wordt bijvoorbeeld op de uitstoot van broeikasgassen bespaard, wat bijdraagt aan klimaatverandering en watergebruik.

Elke vleeseter die het volhoudt om gedurende één week geen vlees te eten, bespaart 101 liter water. Deze hoeveelheid water was anders gebruikt voor irrigatie voor de productie van veevoer, de veehouderij en de productie van je dagelijkse portie vlees.

Een week geen vlees betekent ook een besparing van 79 kilometer autorijden.
De uitstoot van 13,7 kg CO2, ofwel van broeikasgassen, had anders plaatsgevonden voor de productie van veevoer, veehouderij, de verpakking en bereiding van je dagelijkse portie vlees.

Wie aan de Nationale Week Zonder Vlees met succes deelneemt bespaart ongeveer 770 gram dierenvlees. De gemiddelde vleeseter in Nederland consumeert 110 gram vlees per dag, bestaande uit 29 gram rundvlees, 55 gram varkensvlees en 26 gram kippenvlees.

Doorzetten

De stichting Nationale Week Zonder Vlees probeert mensen te motiveren om geen of minder dagen in de week geen vlees te eten. “Dan begint het verschil dat je maakt voor het milieu en de dieren natuurlijk echt op te tellen! Als je een jaar lang een dag per week geen vlees eet, bespaar je: bijna 6 kilo aan vlees, zo’n 587 kilometer rijden met de gemiddelde auto en 750 liter aan water”, legt de stichting op de website uit.

Meatless Monday en Veggieday

Nederland is natuurlijk niet het enige land dat haar inwoners oproept om zo min mogelijk vlees te eten. Meatless Monday is een internationale campagne van de Amerikaanse Monday Campaigns Inc. die startte in 2003 en zich voornamelijk richt op de gezondheidsaspecten van verminderde vleesconsumptie. Meat Free Monday is een Engelse campagne die in 2009 is opgericht door Paul McCartney. Deze campagne heeft vooral als doel de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Volgens een rapport van de Verenigde Naties is namelijk een vijfde van de uitstoot van broeikasgassen afkomstig van de vleesproductie.

Donderdag Veggiedag is een initiatief van het Belgische EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief), opgestart in 2009. Het grote verschil met andere campagnes voor een vleesloze dag is dat de Belgische variant volledig vegetarisch is en dus ook vis en andere dierlijke producten uitsluit. In Israël is er een Meatless Monday enin Zwitserland is donderdag Vegi-Tag.

In Singapore is er de Meatless Monday en de VeggieThursday, die wordt georganiseerd door de Vegetarian Association. In Duitsland is er geen vaste Veggieday. Wel bieden sommige plaatselijke overheden en openbare of particuliere instellingen op maandagen of donderdagen in hun kantinekeukens geen vleesgerechten meer aan, maar alleen vegetarisch voedsel.
Als internationale campagne moedigt de non-profitorganisatie Veganuary mensen wereldwijd aan om in januari een puur plantaardig dieet te volgen. Sinds de start van de campagne hebben in 192 landen meer dan 1 miljoen mensen meegedaan en een veganistisch dieet uitgeprobeerd.

Terug naar nieuws

Gecertificeerd vertaalbureau

ISO 9001 & 17100:2015 certificering