Vertaalbureau AgroLingua | Franstalige markt blijft maar groeien

Franstalige markt blijft maar groeien

Jaarlijks vindt op 20 maart de 'Internationale Dag van de Francofonie' (Journée Internationale de la Francophonie) plaats. Komende zaterdag staat in het teken van de Franse taal die wereldwijd door ruim 270 miljoen mensen als eerste of als tweede taal gesproken wordt. In sommige landen wordt zelfs een week van de Franse taal gehouden.

Over de hele wereld

Frans is een wereldtaal en - naast Engels - ook de enige taal die op alle continenten wordt gesproken. Frans is een officiële taal in 29 landen in Europa, Afrika, Amerika (Canada) en Oceanië, in de overzeese gebiedsdelen van Frankrijk en op de Kanaaleilanden. Veel landen zijn voormalige kolonies van Frankrijk waar het Frans de hoofdtaal is of door een groot deel van de bevolking wordt gesproken. Als we alleen naar Europa kijken is Frans alleen in Frankrijk en in Monaco de officiële taal en in België, Luxemburg en Zwitserland geldt Frans als mede-officiële taal.

Het merendeel van de Franstalige wereldbevolking woont in Afrika. Daar leven ongeveer 120 miljoen Franstaligen. In de meeste Afrikaanse landen worden zowel de Franse taal als inheemse talen gesproken.

Frans op het internet

Maar ook op het internet wordt er veel in het Frans gecommuniceerd. In 2016 waren er meer dan 102 miljoen Franstalige internetgebruikers. Dit getal zal inmiddels veel hoger zijn, omdat steeds meer delen van Afrika online zijn.
De Franse taal staat ook aan de basis van ongeveer een derde van het Engelse vocabulaire. Een aantal voorbeelden van Engelse woorden die van oorsprong uit het Frans komen zijn abandon, abattoir, cabinet, café en similar. Vanwege de overeenkomsten tussen beide talen is het voor Engelstaligen niet erg moeilijk om Frans te leren.

Duidelijke groei

Er wordt verwacht dat het aantal Franstaligen op de wereld de komende jaren zeer hard gaat groeien. Elk jaar komen er steeds meer Franse sprekers bij. Data van verschillende onderzoeken doen vermoeden dat er in 2025 op de hele wereld 500 miljoen mensen zijn die Frans spreken.

Wordt het Frans dan misschien over enkele jaren dé wereldtaal? Volgens de Franse investeringsbank Natixis zal niet het Engels of Mandarijn, maar het Frans in de toekomst de meest gesproken taal zijn. Uit hun onderzoek blijkt dat door de sterke bevolkingsgroei in de Afrikaanse Sub-Sahara, waar de Franse taal een aanzienlijke rol speelt, het aantal Franssprekende mensen snel zal stijgen. Rond 2050 zal het aandeel van Franstaligen in de wereldbevolking van 3 naar 8 procent stijgen en wordt de taal door 750 miljoen mensen gebruikt.

Verschuivingen

Het aantal Engelssprekenden zal daarentegen volgens het onderzoek verminderen van 8 naar 5 procent van de wereldbevolking. Er worden echter ook vraagtekens bij het onderzoek geplaatst. Het onderzoek kijkt namelijk alleen naar de staten waar het Frans de officiële taal is en niet naar de gebieden waar er verschillende talen naast elkaar worden gebruikt. Bovendien gaat het onderzoek ervan uit dat de voormalige kolonies het Frans zullen blijven gebruiken, terwijl een verschuiving naar het Engels ook mogelijk is.




Terug naar nieuws

Gecertificeerd vertaalbureau

ISO 9001 & 17100:2015 certificering