De 10 meest aangevraagde talen

Bij het agrarisch vertaalbureau AgroLingua vertalen we vanuit en naar meer dan 30 talen, maar natuurlijk wordt niet iedere taal even vaak aangevraagd. Naar welke talen vertalen we het vaakst? Denkt u het te weten? Onze top tien bestaat niet uit talen die door de meeste mensen over de hele wereld worden gesproken, maar het gaat meer om de grote invloed op de economie en de handel, met name in de agrarische sector. Op nummer 10 staat een taal die u daar waarschijnlijk niet zo snel zou verwachten.


10. Fins

Misschien niet de eerste taal waar je aan zou denken voor een positie in de top 10, aangezien Fins lang niet zo veel wordt gesproken als andere talen zoals Engels of Spaans, maar toch zijn agrarische vertalingen naar het Fins relevant. Zo is bijvoorbeeld de bosbouw enorm waardevol voor de Finse economie. Niet zo gek, want ongeveer 70% van het land is bedekt met bos. Een groot deel van de Finse export bestaat daarom o.a. uit houtproducten en papier.


9. Tsjechisch

Dankzij zijn gevarieerde landschap en klimaat is Tsjechië erg geschikt voor de landbouw. Zo worden er bijvoorbeeld graansoorten, suikerbieten, aardappelen en verschillende soorten fruit en groenten geproduceerd. De agrarische sector levert daarom een belangrijke bijdrage aan de Tsjechische economie en zorgt ook voor veel werkgelegenheid, vooral in landelijke gebieden.


8. Deens

Denemarken heeft een bloeiende agrarische sector en ondanks het feit dat het een relatief klein land is, is het een belangrijke speler op het gebied van landbouw en voedselproductie in Europa. Dit komt o.a. door het gebruik van geavanceerde landbouwtechnologieën en de focus op kwaliteit. Daarnaast is het net als Nederland een echt zuivelland: Denemarken heeft namelijk enorm veel melkbedrijven. Er wordt dus volop zuivel geëxporteerd, maar ook vlees, vis en graan behoren tot de voornaamste exportproducten van Denemarken.


7. Italiaans

>De Italiaanse landbouw- en voedingsmiddelensector is enorm belangrijk voor de Italiaanse economie. Italië is sowieso één van de grootste producenten van verschillende agrarische handelsgoederen in Europa. Denk hierbij bijvoorbeeld aan wijn, olijfolie, tomaten, pasta en citrusvruchten. Daarnaast is het kwaliteitslabel ‘Made in Italy’ erg belangrijk voor de export op het gebied van agro en food in Italië.


6. Pools

Polen behoort tot de belangrijkste agrarische producenten in Europa. Het land beschikt namelijk over een groot oppervlak aan landbouwgrond met erg vruchtbare bodems, waardoor het land geschikt is voor de teelt van veel verschillende gewassen. Daarnaast is Polen een beduidende producent van vee en vlees en exporteert het land ook zuivelproducten, graan en groenten.


5. Spaans

De agrarische sector van Spanje is erg divers. Zo is het land de grootste producent van olijfolie ter wereld en staat het ook bekend om zijn wijnproductie. In Spanje zijn dan ook meerdere beroemde wijnregio’s te vinden, zoals Rioja en Ribera del Duero. Daarnaast is Spanje een belangrijke exporteur van citrusvruchten, zoals sinaasappels en citroenen, en van groenten zoals tomaten en paprika's.


4. Nederlands

Nederland mag dan een klein land zijn, maar het is wel de op één na grootste exporteur van agrarische producten ter wereld. Nederland staat bekend om zijn efficiënte landbouwpraktijken en innovatieve technologieën die in de agrarische sector worden gebruikt. In Nederland worden veel verschillende agrarische producten voortgebracht, zoals zuivelproducten, groenten, fruit, bloemen en bloembollen. Vooral Nederlandse kaas, bloemen en groenten zijn erg populair op de internationale markt.


3. Duits

Duitsland heeft een gevarieerde agrarische sector met een breed scala aan producten, waaronder aardappelen, groenten, fruit, vlees en zuivelproducten. Duitsland is zelfs één van de grootste zuivelproducenten van de EU. Daarnaast zijn Duitse vleesproducten, zoals varkensvlees en worst, over de hele wereld veelgevraagd. Deze worden dan ook vaak geëxporteerd, ook naar Nederland.


2. Frans

Dankzij de gevarieerde landschappen is Frankrijk in staat om veel verschillende agrarische producten te leveren. Het land beschikt over een breed aanbod aan gewassen, fruit, groenten, vlees en zuivelproducten. Daarnaast is Frankrijk natuurlijk wereldberoemd om zijn wijnproductie. In regio’s zoals Bordeaux, Bourgogne en Champagne worden enkele van de meest populaire wijnen ter wereld geproduceerd.


1. Engels

Het is waarschijnlijk geen grote verrassing dat Engels de meest aangevraagde taal is. Hoewel de agrarische sector in het Verenigd Koninkrijk niet zo groot is als in sommige andere delen van Europa, speelt het nog steeds een belangrijke rol in de economie en de voedselvoorziening van het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast is het Engels natuurlijk al jarenlang één van de meest gesproken talen ter wereld en wordt het in veel internationale bedrijven en sectoren als voertaal gebruikt, waardoor Engelse vertalingen essentieel zijn.

Heeft u een agrarische vertaling nodig? Dankzij onze jarenlange ervaring zijn wij in staat om de meest uiteenlopende agrarische teksten te vertalen. Doordat we uitsluitend samenwerken met native speakers die gespecialiseerd zijn in de agrarische sector, is kwaliteit altijd gegarandeerd.

Terug naar blogs

Gecertificeerd vertaalbureau

ISO 9001 & 17100:2015 certificering