AgroLingua presenteert een top 10 van de meest gesproken talen ter wereld

De Meest Gesproken Talen Ter Wereld: Top 10

Het is algemeen bekend dat de meeste mensen ter wereld geen Nederlands spreken, wat de beperkingen van deze taal als communicatiemiddel illustreert. Als we kijken naar de meest gesproken talen ter wereld, blijkt dat er duizenden talen zijn die over de hele wereld worden gesproken. Sommige talen hebben slechts enkele sprekers, terwijl andere talen miljoenen sprekers hebben en dus een belangrijk middel zijn voor mondiale communicatie.

Hoewel veel mensen denken dat Engels de meest gesproken taal ter wereld is, staat deze taal niet eens in de top drie. Er zijn talen die veel meer sprekers hebben als moedertaal, zoals Mandarijn Chinees, Spaans en Hindi. Deze talen worden overal ter wereld gesproken en zijn essentieel voor internationale communicatie en handel.

Het is interessant om op te merken dat sommige talen in de loop van de tijd in populariteit kunnen afnemen. Zo stond Duits een paar jaar geleden nog in de top tien, maar is het inmiddels ingehaald door andere talen. Het is belangrijk om te begrijpen welke talen belangrijk zijn in verschillende delen van de wereld, zodat we effectief kunnen communiceren met mensen uit diverse culturen en regio's.


1. Chinees (Mandarijn)

1248 miljoen

Het Mandarijn Chinees is een taal die voornamelijk wordt gesproken in de Volksrepubliek China, Taiwan, Maleisië en de Verenigde Staten, vooral in New York City. De taal bestaat uit verschillende dialecten, waaronder Noordoostelijk, Beijing, Ji-Lu, Jiao-Liao, Neder-Yangtze, Zhongyuan, Lan-Yin en Zuid-Westers. Het eigen schrift met meer dan 10.000 tekens maakt een vertaling naar het Chinees zeer uitdagend. Bovendien kent het Mandarijn Chinees geen verbuigingen, vervoegingen, werkwoordstijden en grammaticaal geslacht, waardoor de juiste woordvolgorde in de zin des te belangrijker is.


2. Spaans

437 miljoen

Spaans is een Romaanse taal die behoort tot de Ibero-Romaanse groep en is ontstaan in het noorden van centraal-Iberia in de 9e eeuw. Het wordt momenteel gesproken in 21 landen en heeft zijn historische oorsprong in Iberia. De taal is afgeleid van het Latijn en heeft zich ontwikkeld door invloeden van het Keltiberisch, Baskisch, Visigotisch en Arabisch. De meeste sprekers van het Spaans wonen tegenwoordig in Latijns-Amerika. Binnen het Spaans zijn er verschillende dialecten, zoals het Catalaans. Een groot voordeel van het Spaans is de nauwe relatie tussen schrift en uitspraak. Met een goede kennis van de basisregels kan een Spaanse tekst zonder problemen worden uitgesproken.


3. Engels

372 miljoen

Het Engels is een West-Germaanse taal die zijn oorsprong heeft in de Angelsaksische koninkrijken van Engeland (nu bekend als Groot-Brittannië). Naast de Engelse moedertaalsprekers zijn er 0,5 tot 1,8 miljard mensen die het Engels als tweede taal spreken. Het Engels kent diverse varianten, zoals het Brits-Engels en het Amerikaans-Engels. De status van wereldtaal heeft het Engels grotendeels te danken aan de culturele en wetenschappelijke dominantie van de Verenigde Staten. Het Engels heeft veel woorden overgenomen uit het Frans en het Nederlands heeft ook een bijdrage geleverd, zo is bijvoorbeeld het woord "apartheid" letterlijk overgenomen.


4. Arabisch

295 miljoen

Er zijn vier bekende dialecten van het Arabisch: Westers (Maghrebi), Centraal (inclusief Egyptisch), Noord (inclusief Levantijns en Irakees) en Zuid (inclusief Golf, Hejazi en Jemenitisch). Modern Standaard Arabisch is afgeleid van Klassiek Arabisch, de enige overgebleven taal van de Oud-Noord-Arabische dialectgroep. Klassiek Arabisch is niet alleen een literaire taal, maar wordt ook beschouwd als de moedertaal van de islamitische wereld. Het Arabisch wordt van rechts naar links geschreven en een ander opmerkelijk kenmerk is dat de taal slechts drie klinkers heeft.


5. Hindi

260 miljoen

Het Hindi, ook wel bekend als "Manak Hindi", is een gestandaardiseerde variant van Hindoestani. Het is een van de twee nationale officiële talen van India en heeft zijn oorsprong in zowel het Sanskriet als het Perzo-Arabisch. Het schrift van het Hindi wordt "Devanagari" genoemd en de taal wordt gesproken in 17 verschillende landen.


6. Bengaals

242 miljoen

Het Bengali is een Indo-Arische taal die voornamelijk wordt gesproken in Bangladesh en delen van India. Het Bengali kent een rijke literaire traditie en veel beroemde werken uit India zijn geschreven in deze taal. Een opvallend kenmerk van het Bengali is dat het geen grammaticaal geslacht kent. In plaats daarvan heeft de taal voor elke beleefdheidsvorm, namelijk beleefd, familiair en intiem, een aparte set werkwoordsvervoegingen.


7. Portugees

219 miljoen

Het Portugees is een Romaanse taal die ontstaan is uit het Galicisch-Portugees. Het wordt niet alleen in Portugal gesproken, maar ook in Brazilië, Angola, Guinee-Bissau, Sao Tomé en Principe, Oost-Timor, Mozambique en de Kaapverdische Eilanden. Het Braziliaans Portugees verschilt van het Portugees in de andere landen, doordat de uitspraak anders is. Hoewel de geschreven taal hetzelfde is, kan het gesproken Portugees van Portugal lastig te begrijpen zijn voor Brazilianen.


8. Russisch

154 miljoen

Het Russisch is een Slavische taal die voornamelijk wordt gebruikt in Rusland, Wit-Rusland, Kazachstan en Kirgizië, waar het de officiële taal is. Hoewel de taal ook veel gesproken wordt in de Baltische staten en in Georgië, Moldavië en Oekraïne, heeft het daar geen officiële status. Het Cyrillisch schrift wordt gebruikt om Russisch te schrijven, wat het vertalen van de taal bemoeilijkt. Woorden van Nederlandse oorsprong zijn ook te vinden in het Russisch, vooral vanuit de scheepvaart. Het Russische woord voor stuurman wordt bijvoorbeeld uitgesproken als "sjtoerman".


9. Japans

128 miljoen

Het Japans behoort tot een eigen taalfamilie, de Japonische talen, in tegenstelling tot veel andere talen. Ook de talen van de Riukiu-eilanden behoren tot deze taalfamilie. Hoewel het Japans enkele leenwoorden uit het Chinees heeft overgenomen, zijn er later ook veel Westerse leenwoorden toegevoegd. Door de handel in de 16e en 17e eeuw heeft het Japans enkele woorden uit het Nederlands overgenomen, zoals bijvoorbeeld "bīru" wat bier betekent.


10. Punjabi

119 miljoen

De taal Punjabi, met zijn oorsprong in de Indiase deelstaat Punjab, is de meest gesproken taal van Pakistan. Het vocabulaire van deze taal heeft invloeden vanuit talen als het Hindi, Perzisch en Engels.


Terug naar blogs

Gecertificeerd vertaalbureau

ISO 9001 & 17100:2015 certificering