Dag van de Duitse taal

Maandag 14 september 2020 staat Nederland helemaal in het teken van de Duitse taal. Scholen en bedrijven in heel Nederland besteden hun aandacht daaraan. Maar ook in Duitsland zelf stond de Duitse taal voor één dag in een bijzonder licht. Graag staan we van Vertaalbureau AgroLingua even stil bij deze taal.

Sinds 2012 roept de Actiegroep Duits in Nederland elk voorjaar één dag uit tot de ‘Dag van de Duitse taal’. In 2020 is dit 14 september, hoewel eerst 25 maart op de agenda stond. Vanwege het coronavirus werd deze echter verplaatst. Elk jaar wordt aan de Duitse taal met een bepaald thema een eer bewezen: in 2018 stond "Duits in het beroepsleven" centraal en in 2019 was het thema "Duitse muziek". 2020 gaat het om "moderne Duitstalige literatuur".

14 september in Nederland, 12 september in Duitsland
Scholen organiseren tijdens de Dag van de Duitse taal allerlei eigen acties om het belang van de taal van onze oosterburen onder de aandacht te brengen. Van het draaien van Duitse muziek, het koken van Duitse gerechten, tot taaldorpen waar leerlingen in gesprek moeten gaan met Duitsers.

De dag van de Duitse taal viel dit jaar bijna op dezelfde dag als der “Tag der deutschen Sprache”, die in Duitsland altijd op de tweede zaterdag van september wordt gevierd, dus anno 2020 op 12 september. Met informatie- en culturele evenementen wijzen leden van de VDS (Verein der Deutschen Sprache) op het belang van de Duitse taal als schakel in onze samenleving.

Verschillende doelen
De “Tag der deutschen Sprache” heeft verschillende doelen. Het is onder andere bedoeld om een taalbewustzijn te creëren en te consolideren, waardoor het onkritische gebruik van vreemde woorden wordt ingeperkt. Het belang van goede moedertaalvaardigheden op alle gebieden van het leven moet ook worden bevorderd, evenals het gebruik van goed en begrijpelijk Duits in gesproken en geschreven vorm. Een ander doel is het creëren van een partnerschap tussen vrienden van de Duitse taal in binnen- en buitenland.


Terug naar nieuws

Gecertificeerd vertaalbureau

ISO 9001 & 17100:2015 certificering