Vertaalbureau AgroLingua | Populaire aardappelrassen

De populairste aardappel komt uit...

Omdat we bij vertaalbureau AgroLingua gespecialiseerd zijn in vertalingen voor de landbouw- en foodsector hebben we ook vaak met aardappelen te maken. Laatst trok een berichtje onze aandacht, waarin aandacht besteed werd aan 38 verschillende aardappelsoorten, die deelnamen aan de ranking “Most Popular European Potato”. Omdat in Noordwest-Europa verreweg de meeste aardappels per jaar gerooid worden zouden deze uit Nederland, België, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk toch de beste kansen hebben voor de eerste plaats. Of niet?


38 aardappelsoorten uit 19 landen, van Griekenland tot Finland, werden voor dit klassement van tasteatlas.com uitgekozen, waaronder ook de Yellow Finn, die onder de Europese vlag mocht gaan starten. De Yellow Finn, een echte aanrader voor gratins, puree en gnocchi, sloot af op de 16e plaats. Het land met de meeste genomineerde aardappelsoorten was Italië met zes verschillende piepers. Degene met de beste ranking was de Patata di Bologna, die eindigde op de zevende plaats. Frankrijk “stuurde” vijf types de race in met als resultaat dat de Fingerling de hoogste ogen gooide: plaats zes.

België en Duitsland
België, toch een zeer bekend aardappelland in Europa, mocht alleen maar met de Plate de Florenville meedoen maar kwam niet verder dan de 27e plaats. Ook een beetje teleurstellend was de uitkomst uit het oogpunt van de telers uit Duitsland. De Lüneberger Heidekartoffeln bleef op de 33e plek steken, de Bamberger Hörnla liep maar net een positie in de Top 10 mis (12e).

Nederland
Met vier verschillende aardappels streed Nederland voor een goed resultaat. De Meerlander bleef op de 24e plaats steken, terwijl de Opperdoezer Ronde het met de 18e plaats beter deed. Nog iets hoger staat Bintje, die op de 13e positie kon afsluiten. Zelfs één aardappel mag zich tot de vijf bekendste aardappels van Europa rekenen. De Desiree met de gladde rode schil werd vijfde.

De Top 5
Daarmee is ook de spits eraf voor de Top 5. Op de vierde plek staat de Patata Naxou uit Griekenland, om precies te zijn van het eiland Naxos. Deze wordt twee keer per jaar met de hand geoogst, van half februari tot maart en van augustus tot september. De bronzen medaille gaat naar het Verenigd Koninkrijk met de King Edward, die als sinds 1902 wordt geteeld. Deze aardappel met een crèmekleurige schil en lichtrode vlekken wordt vaak gebruikt voor fish and chips. Nog een treetje hoger staat de Lički krumpir, de enige aardappel uit Kroatië die aan deze ranking deelnam. De pieper draagt de naam van zijn regio Lika en staat bekend om een hoog percentage aan zetmeel, vitaminen, mineralen en vezels.

And the winner is …
Maris Piper uit het Verenigd Koninkrijk. Deze aardappelsoort, die sinds de jaren zestig wordt geteeld bestaat uit middelgrote ovale aardappelen, die zo veelzijdig zijn dat ze gebruikt kunnen worden om geroosterde aardappelen, puree, frieten en wedges te maken. Maris Piper wordt vaak gebruikt voor fish and chips omdat de aardappelen knapperig zijn aan de buitenkant terwijl ze na het bakken kruimelig en romig blijven aan de binnenkant.

Terug naar nieuws

Gecertificeerd vertaalbureau

ISO 9001 & 17100:2015 certificering