Vertaalbureau AgroLingua | Het internationale jaar van groenten en fruit!

2021: Het internationale jaar van groenten en fruit

De Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigd Naties (FAO) heeft 2021 uitgeroepen tot het Internationale Jaar van de Groenten en Fruit (IYFV). Het IYFV 2021 wordt gezien als een unieke gelegenheid om het belang van groenten en fruit te benadrukken. De FAO riep op tot een gezonde en duurzame voedselproductie en wil een aantal goede praktijken in de kijker zetten.

Door een jaar lang de focus te leggen op het belang van groenten en fruit wil de FAO een aantal doelstellingen bereiken. Zo beoogt de organisatie het maatschappelijk bewustzijn en de politieke aandacht voor de gezondheidseffecten van groenten en fruit verhogen. Ook wil de FAO via groenten en fruit een gevarieerd en gebalanceerd dieet promoten. Daarbij moet er ook aandacht besteed worden aan voedselverliezen en -verspilling.

In de kijker
Daarom wil de Voedsel- en Landbouworganisatie een jaar lang goede praktijken in de kijker zetten die onder meer de duurzame productie van groenten en fruit garanderen maar ook de bewaring, het transport en de verwerking van deze producten optimaliseren.

Lidstaten werden opgeroepen om doeltreffende maatregelen te nemen om kleinschalige teeltbedrijven te betrekken bij de wereldwijde productie-, waarde en leveringsketens voor de duurzame teelt en consumptie van AGF.

Tegen voedselverlies en -verspilling

De directeur-generaal van de FAO benadrukte dat voedselverlies en -verspilling in de groenten- en fruitsector een probleem blijft met aanzienlijke gevolgen. “Het verminderen hiervan verbetert de voedselzekerheid en vermindert de uitstoot van broeikasgassen. Tot 50 procent van de groenten en fruit die in ontwikkelingslanden worden geproduceerd, gaat verloren in de toeleveringsketen tussen oogst en consumptie.”

Minstens 400 gram per dag

Omdat groenten en fruit goede bronnen zijn van voedingsvezels, vitamines en mineralen bevelen de FAO en de Wereldgezondheidsorganisatie elke volwassene aan dagelijks ten minste 400 gram fruit en groeten te consumeren. Daarmee kunnen ziekten zoals kanker, diabetes, hartaandoeningen en obesitas worden voorkomen.

Terug naar nieuws

Gecertificeerd vertaalbureau

ISO 9001 & 17100:2015 certificering