AgroLingua | Belangrijke voedingsstoffen: de 10 gezondste soorten groente en fruit

Belangrijke voedingsstoffen: de 10 gezondste soorten groente en fruit

Dat groente en fruit gezond zijn, is meer dan algemeen bekend. Ze worden als voedzaam beschouwd, omdat ze grote hoeveelheden vitaminen, mineralen en fytochemicaliën bevatten. Daarentegen tellen groente en fruit maar weinig calorieën. Op de vraag welke groente- en fruitsoorten het gezondst zijn, is het antwoord echter niet duidelijk.

Belangrijk is het in elk geval, de voedingsstoffen in groente en fruit onder de loep te nemen. Voedingsstoffen zijn een uitstekende bron om het lichaam van energie te voorzien. Tot de belangrijkste voedingsstoffen behoren vitaminen die het immuunsysteem ondersteunen, het eten in energie omzetten en de zenuwen gezond houden. Veel voorkomende vitaminen zijn B12, C en A.

Mineralen zijn ook erg belangrijk voor het lichaam, maar weer anders dan vitaminen. Ze zijn in het algemeen goed voor botten, hart, hersenen en spieren. Calcium, magnesium en zink behoren tot de voornaamste mineralen. Fytochemicaliën ondersteunen, net zoals de vitaminen, het immuunsysteem maar kunnen ook als antioxidanten celbeschadiging tegenhouden. Volgens een onderzoek van Business Insider Nederland zijn dit de 10 gezondste soorten groente en fruit:

10. Knoflook
Knoflook bevat onder andere vitamine B6, vitamine C, kalium en fosfor. Knoflook heeft een positieve invloed op het immuunsysteem en ondersteunt de normale bloeddruk.

9. Wortels
Wortels bevatten veel vitamine A dat bekend staat om het verbeteren van de ogen. Ze zijn ook een geweldige bron voor vezels en antioxidanten.

8. Spinazie
Spinazie is een goede bron voor kalium en magnesium, beide belangrijke mineralen voor de elektrolytenbalans en het reguleren van de bloeddruk. De groente waar tekenfilmfiguur Popeye zo sterk van werd, is ook rijk aan vitaminen A, K en foliumzuur – een type vitamine B dat de groei en deling van cellen bevordert.

7. Boerenkool
Boerenkool is één van de meest voedzame groenten. Het bevat de vitaminen K, A en C die allemaal goed zijn voor je algemene gezondheid van hart, bloed, ogen, immuunsysteem en huid.

6. Zoete aardappels
Zoete aardappels zijn rijk aan bètacaroteen, een vorm van Vitamine A. Vitamine A is cruciaal voor de gezondheid van onze ogen, omdat het vooral voorkomt dat ze uitdrogen. Zoete aardappels bevatten ook de vitaminen B5 en B6 voor het afbreken van vetten en het ondersteunen van onze spijsvertering, hersenontwikkeling van foetussen en jonge kinderen en ons immuunsysteem.

5. Citrusvruchten
Citrusvuchten als citroenen en grapefruit zijn vooral erg rijk aan vitamine C en ze staan erom bekend het immuunsysteem goed te laten functioneren. Ze bevatten ook grote hoeveelheden flavonoïden en vezels.

4. Tomaten
Tomaten bevatten een fytochemiache stof genaamd lycopeen, die hele sterke antioxidant-eigenschappen heeft en mogelijk tegen kanker en andere ziektes beschermt. De meeste groenten verliezen voedingsstoffen als ze gekookt worden, maar bij tomaten is het juist omgekeerd.

3. Avocado’s
Avocado’s zitten vol met gezonde vetten, zoals omega-3 vetzuren die heel goed zijn tegen hart- en vaatziekten. Verder helpen deze vetzuren de bloeddruk te verlagen en zijn ze belangrijk voor hersenen, ogen en tijdens de zwangerschap.

2. Bananen
Bananen zijn een goede bron van vezels en kalium. Vezels helpen verstoppingen te voorkomen en houden ook het gewicht op peil. Het mineraal kalium is nodig voor sterke spieren en een sterk hart.

1. Bosbessen
Bosbessen zitten vol met antioxidanten die lichaamscellen beschermen tegen oxidatieve stress – een proces waarbij zich teveel vrije radicalen ophopen in het lichaam en cellen beschadigen. Vrije radicalen ontwikkelen zich via normale lichaamsprocessen zoals het verwerken van eten en externe bronnen als vervuiling en zonlicht.

Bron: Business Insider Nederland


Terug naar nieuws

Gecertificeerd vertaalbureau

ISO 9001 & 17100:2015 certificering