Duurzaamheidscampagne 'Week zonder Vlees' van start

In Nederland wordt deze week aandacht besteed aan de ‘Week zonder Vlees’. De ‘Week zonder Vlees’ is een jaarlijks terugkerende duurzaamheidscampagne waarbij mensen worden aangemoedigd om een week lang geen vlees (en zuivel) te eten.

Tijdens de duurzaamheidscampagne worden mensen bewust gemaakt van de impact van vlees op het milieu, dierenwelzijn en de gezondheid. Door een week lang geen vlees (en zuivel) te eten, kunnen mensen ervaren hoe het is om vegetarisch te eten en dat er tal van voedzame alternatieven zijn.

‘’Enorm positieve impact’’

De duurzaamheidscampagne komt voort uit een stichting die in het leven is geroepen is geroepen door Isabel Boerdam; in Nederland is ze vooral bekend vanwege haar foodblog en haar boek ‘De Hippe Vegetariër’.

Isabel Boerdam licht toe:

“Wij vinden dat elke dag vlees eten niet meer van deze tijd is en willen een flexitarisch eetpatroon, waarin vlees en vis afgewisseld worden met vegetarische of plantaardige gerechten, promoten. Vaker een dagje geen vlees of vis eten is een kleine moeite met een enorm positieve impact op mens, dier en milieu. Door geen vlees te consumeren tijdens de Nationale Week Zonder Vlees is de milieudruk van je voeding namelijk lager.”

Besparingen

Wageningen University & Research (WUR) berekende voor de stichting de besparingscijfers van de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel en wat de effecten zijn van een week deelnemen. Door deel te nemen aan de duurzaamheidscampagne verlaag je bijvoorbeeld de milieudruk van je voeding, bespaar je op watergebruik en op de uitstoot van broeikasgassen.

Stel dat je een week geen vlees en zuivel zou nuttigen, dan zou je maar liefst:

  • 193 liter water besparen
  • 15,4 kilo aan broeikasgassen besparen (dat is trouwens gelijk aan 80 km autorijden)
  • 834 gram dierenvlees besparen
  • 2,4 kilo zuivel besparen
Internationale campagnes

Nederland is natuurlijk niet het enige land dat haar inwoners oproept om minder vlees en zuivel te consumeren.

Meatless Monday is een internationale campagne van de Amerikaanse Monday Campaigns Inc.; in 2003 zijn ze gestart met e focus op de gezondheidsaspecten van verminderde vleesconsumptie. Meat Free Monday is een Engelse campagne die in 2009 is opgericht door Paul McCartney. Deze campagne heeft vooral als doel de uitstoot van broeikasgassen te verminderen. Volgens een rapport van de Verenigde Naties is namelijk een vijfde van de uitstoot van broeikasgassen afkomstig van de vleesproductie.

Donderdag Veggiedag is een initiatief van het Belgische EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief), opgestart in 2009. Het grote verschil met andere campagnes voor een vleesloze dag is dat de Belgische variant volledig vegetarisch is en dus ook vis en andere dierlijke producten uitsluit. In Israël is er een Meatless Monday enin Zwitserland is donderdag Vegi-Tag.

Terug naar nieuws

Gecertificeerd vertaalbureau

ISO 9001 & 17100:2015 certificering