Ontdek vele Varianten Engelse Taal

Professioneel Vertaalbureau

Diversiteit in het Engels: talloze varianten wereldwijd

We weten allemaal dat er twee bekende varianten van het Engels bestaan: Brits Engels en Amerikaans Engels. Deze twee varianten verschillen niet alleen in uitspraak, maar ook in grammatica, woordkeuze en spelling. Maar er zijn nog veel meer varianten van het Engels dan alleen deze twee.


Engels als meest gesproken taal ter wereld

Engels is niet voor niets de meest gesproken taal ter wereld. We komen dagelijks in aanraking met het Engels via bijvoorbeeld de computer, televisie, radio en Engelse woorden die in het Nederlands zijn opgenomen. Ongeveer 300-400 miljoen mensen hebben Engels als officiële taal in 53 verschillende landen over de hele wereld, behalve Antarctica. Er is dus minimaal één land op elk continent waar Engels een officiële status heeft. Daarnaast spreken nog eens 1,8 miljard mensen Engels in andere landen, regio's en plaatsen, en ook daar zijn weer verschillende varianten van het Engels te vinden, zoals Indiaas Engels, Ghanees Engels en Jamaicaans Engels. Het Engels wordt dus steeds meer een taalfamilie.

De nieuwe Atlas beschrijft al 74 officiële varianten van het Engels, dus er is veel variatie binnen deze taal wereldwijd. De verschillen kunnen variëren van kleine verschillen in spelling tot een compleet andere grammatica, uitspraak en woordgebruik.


Voorbeelden van verschillende varianten van het Engels

Een voorbeeld van extreme verschillen is bijvoorbeeld het Schots Engels, waarbij het woord "wee" wordt gebruikt in plaats van "small", en "auld" in plaats van "old". Een ander voorbeeld is het Singaporese Engels, waarbij het woord "lah" wordt gebruikt als een soort uitroep om emoties te uiten, zoals in "Come on lah, let's go!" wat betekent "Kom op, laten we gaan!".

Een ander voorbeeld van verschillen in het Engels is het Indiase Engels, waarbij soms woorden uit het Hindi worden gebruikt. Zo wordt het woord "chai" in plaats van "tea" gebruikt om thee aan te duiden, en wordt het woord "sari" in plaats van "dress" gebruikt om een traditionele Indiase jurk aan te duiden.

In Australisch Engels worden vaak woorden afgekort, zoals "arvo" in plaats van "afternoon", en wordt de uitdrukking "no worries" vaak gebruikt als een manier om te zeggen "geen probleem" of "maak je geen zorgen".


Ontdek zelf de voordelen van AgroLingua

Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte of proefvertaling van professionele vertalingen. Onze projectmanagers staan voor je klaar om je te adviseren en je kennis te laten maken met onze kwaliteit.