INTERNATIONAAL SUCCES MET VERTALINGEN

VERTAALBUREAU FRANS

Navigeren door de Franse zakenwereld: praktische tips voor succesvol zakendoen in Frankrijk

Zakendoen in Frankrijk biedt aanzienlijke kansen vanwege een sterke economie en een grote afzetmarkt. Om succesvol te zijn, is het cruciaal om je bedrijf en communicatie aan te passen aan de Franse doelgroep of zakenpartners. In deze blogpost delen we waardevolle tips voor het zakendoen in Frankrijk, waaronder:

 • De aantrekkelijke Franse markt met veel kansen in de circulaire economie, energietransitie en digitale branche.
 • Het gebruik van storytelling en gelokaliseerde content om je Franse doelgroep te bereiken. Zichtbaarheid in de hele funnel is essentieel.
 • Het belang van hiërarchie, het opbouwen van relaties en het nemen van tijd voor persoonlijke interactie en small talk.
 • Het spreken van Frans waar mogelijk, het hebben van Franstalige klantenservice en het vermijden van taalfouten en culturele blunders.
 • Het respecteren van beleefdheidsvormen, punctualiteit en tijd nemen om elkaar te leren kennen.

Lees verder om te ontdekken hoe deze tips je kunnen helpen om met succes zaken te doen in Frankrijk.


Waarom Frankrijk aantrekkelijk is voor uw bedrijf

Frankrijk biedt een interessante markt voor jouw business. Met meer dan 67 miljoen inwoners heeft het land een veel grotere afzetmarkt dan Nederland. Dit biedt kansen voor bedrijven van allerlei soorten en maten. Vooral als je actief bent in de circulaire economie, energietransitie of digitale branche, is Frankrijk een goede plek om te zijn.

Hier zijn een aantal indrukwekkende cijfers die dat bevestigen:

 • Frankrijk staat wereldwijd in de top 10 van de grootste economieën.
 • In 2021 importeerde Frankrijk voor € 47,4 miljard uit Nederland.
 • De Franse startup-scene trekt flinke investeringen aan. In 2021 was dat maar liefst € 10,2 miljard.
 • Frankrijk staat in de top 10 van de Global Entrepreneurial Index.

Met deze indrukwekkende cijfers is het geen verrassing dat veel bedrijven hun oog laten vallen op Frankrijk. Lees verder om te ontdekken waarom dit land zo'n aantrekkelijke bestemming is voor ondernemers.


Marketingstrategieën voor de Franse markt

Als je in Frankrijk wilt verkopen, moet je ervoor zorgen dat je doelgroep op de hoogte is van je bestaan. Het aantrekken van klanten begint namelijk met goede marketing. Het is daarom van belang dat je bewustwording creëert bij je Franse doelgroep, hen interesseert in je product of dienst en hen verleidt tot een aankoop.

  Zorg dat je zichtbaar bent in de hele funnel met een goed verhaal

  Om de beste marketingresultaten te behalen, kun je het beste het principe van storytelling toepassen. Hierbij plaats je de potentiële klant centraal in je verhaal en niet je bedrijf. Zo leg je een connectie met je Franse doelgroep. Combineer dit met een goede marketingstrategie en je bent optimaal zichtbaar in de gehele funnel. Dit heeft meerdere voordelen, waaronder een hogere zichtbaarheid bij je doelgroep, een verbeterde conversie en klantbehoud. Meer informatie over deze voordelen vind je in ons blog over contentmarketing.

  Schrijf in het Frans

  Als je een goede connectie wilt maken met je doelgroep, moet je hun taal spreken. Daarom is het belangrijk om al je content en marketinguitingen te laten lokaliseren, zodat je daadwerkelijk de Franse doelgroep aanspreekt. Het gaat hierbij niet alleen om vertaling, maar ook om lokalisatie. Elk land heeft immers zijn eigen cultuur, voorkeuren en gebruiken. Pas daarom de inhoud van je marketinguitingen aan op de Franse cultuur en doelgroep. Zo spreek je hen op de juiste manier aan en vergroot je de kans op succes.


Tips voor zakendoen in Frankrijk: waar je op moet letten

Als je je doelgroep goed kent, ben je er nog niet als je zaken wilt doen in Frankrijk. Het is belangrijk om te weten hoe je met zakenpartners omgaat, vooral als je te maken hebt met grote of traditionele bedrijven. Hieronder volgen drie tips om je te helpen bij het zakendoen in Frankrijk.

  Let op de hiërarchie

  In Frankrijk zijn machtsverhoudingen vaak duidelijk afgebakend. Er heerst een hiërarchische cultuur die je als Nederlander misschien niet gewend bent. Het is belangrijk om te handelen naar de status die iemand heeft in het zakenleven. Beslissingen worden soms pas na weken of maanden genomen nadat deze zijn doorgesijpeld door de verschillende bedrijfslagen.

  Spreek Frans

  In de meeste landen kun je in het Engels communiceren met zakenpartners, maar in Frankrijk is het goed om een beetje Frans te spreken. Zo laat je zien dat je bereid bent om tijd te investeren in je relatie met het land en dat je het niet alleen ziet als een afzetmarkt voor je product of dienst. Het is niet verplicht om Frans te spreken, maar het kan onbeleefd overkomen als je weigert of het niet probeert. Zorg er ook voor dat je klantenservice Frans spreekt, zodat je doelgroep goed bediend wordt. Met deze tips in je achterhoofd ben je beter voorbereid op het zakendoen in Frankrijk. Het opbouwen van een relatie met je zakenpartners, het begrijpen van de hiërarchische cultuur en het spreken van een beetje Frans kunnen je helpen om succesvol zaken te doen in dit mooie land.

  Bouw een relatie op

  In Nederland komen we graag snel to the point, maar in Frankrijk gaat dat net iets anders. Het opbouwen van een relatie is erg belangrijk voordat je zaken kunt doen. Verwacht geen vlotte deals via de mail, maar neem de tijd voor elkaar en bouw een relatie op. Ga samen lunchen of uit eten, geniet van een goed glas wijn en laat je directe aanpak thuis. Bereid je voor op gesprekken over reizen, cultuur, sport en lekker eten. Het zakendoen komt pas als je een relatie hebt opgebouwd. Franse ondernemers houden van small talk en waarderen interesse en kritische vragen. Neem dus de tijd om je Franse zakenpartner te leren kennen. Onderschat niet de waarde en het belang van een eerste ontmoeting.

Met deze tips in je achterhoofd ben je beter voorbereid op het zakendoen in Frankrijk. Het opbouwen van een relatie met je zakenpartners, het begrijpen van de hiërarchische cultuur en het spreken van een beetje Frans kunnen je helpen om succesvol zaken te doen in dit mooie land.


Tips voor zakendoen in Frankrijk: Do's en Dont's

Als je succesvol wilt zijn in het zakendoen in Frankrijk, is het belangrijk om de lokale cultuur, taal en markt te begrijpen en je hieraan aan te passen. Hieronder staan onze belangrijkste do's en dont's op een rijtje:

Do's
 • Communiceer in goed Frans. Dit toont aan dat je bereid bent tijd te investeren in je relatie met het land.
 • Neem de tijd om elkaar goed te leren kennen. Bouw eerst een relatie op voordat je overgaat tot zakendoen.
 • Respecteer de hiërarchie die heerst in Franse bedrijven. Handel naar de status die iemand heeft.
 • Zorg ervoor dat je Franse zakenpartner zich op zijn gemak voelt door interesse te tonen in de Franse cultuur en door small talk te voeren.
 • Wees geduldig. Beslissingen kunnen soms lang duren voordat ze door de verschillende bedrijfslagen zijn gesijpeld.


Don'ts

 • Tutoyeer pas als je zakenrelatie dit ook doet. Gebruik in het begin de formele 'vous'.
 • Kom op tijd, maar kijk er niet vreemd van op als je zakenpartners te laat zijn.
 • Maak geen taalfouten en vermijd culturele blunders. Dit kan als onbeleefd worden gezien.
 • Gebruik geen directe en agressieve communicatiestijl. Neem de tijd en bouw eerst een relatie op.

Als je deze tips in acht neemt, vergroot je je kans op succesvol zakendoen in Frankrijk. Vergeet niet om Frans te spreken en de Franse etiquette te respecteren. Door effectieve storytelling en contentlokalisatie te gebruiken, kun je ook je doelgroep effectiever aanspreken.