Tips om jouw marketing aan te passen aan je doelgroep - AgroLingua

Tips om jouw marketing aan te passen aan je doelgroep

Als bedrijf dat internationaal handelt heb je te maken met verschillende doelgroepen. Zo hebben jouw Nederlandse klanten bijvoorbeeld heel andere normen en waarden dan je Duitse of Engelse klanten. Om optimaal resultaat te behalen, zul je met jouw marketingactiviteiten moeten inspelen op de verschillende doelgroepen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door middel van marktsegmentatie.

Hoe kun je het beste inspelen op jouw verschillende doelgroepen? Wat is marktsegmentatie en hoe ga je hiermee om? Dit zijn een aantal van de vragen die spelen bij marketeers wanneer ze hun marketingactiviteiten willen aanpassen aan hun doelgroep. In dit blog geven we je tips om effectief in te spelen op je doelgroep.

  • Specificeer je branche
  • Wat is marktsegmentatie?
  • Creëer buyer persona’s
  • Bepaal je marketingkanalen
  • Geef je boodschap de juiste triggers
  • Laat de klant in actie komen
  • Kwalitatief goede vertalingen

Wil jij weten wat AgroLingua voor jou kan betekenen?

Bekijk onze diensten


Specificeer je branche

Voordat je aan de slag gaat met het bedenken van diverse marketingactiviteiten, zul je moeten nagaan voor wie je deze activiteiten uit gaat voeren. Is jouw ideale klant een lokale ondernemer? Of richt jij je liever op de grotere partijen?

Stel je voor dat je agrarische landbouwmachines maakt. Richt jij je dan op de lokale boer die de machine direct gaat inzetten op zijn land? Of is het loonbedrijf dat wellicht een tiental machines afneemt jouw doelgroep? Het is goed mogelijk dat jij je richt op de groothandels in het afzetgebied, waaraan je direct een stuk of vijftig landbouwmachines kwijt kunt.

Ga voor je bedrijf na wie jouw ideale klant is. Veel bedrijven willen het liefst alle mogelijke klanten bedienen. Dit zorgt voor een uitdaging in jouw marketingactiviteiten, want hoe ga je de gehele doelgroep dan bereiken? Overleg bijvoorbeeld met je salesafdeling wie jullie ideale klant is en richt je daarop. Vervolgens kun je aan de slag met marktsegmentatie.


Wat is marktsegmentatie?

Bij marktsegmentatie bepaal je jouw doelgroep op basis van herkenbare kenmerken. Zo kun je de markt eenvoudig opsplitsen in bijvoorbeeld mannen en vrouwen of op basis van leeftijdscategorieën.

Wanneer je internationaal handelt, heeft elk afzetgebied zijn eigen doelgroep. Deze kun je al eenvoudig segmenteren op het land en de gesproken taal. Vaak hebben bewoners van een bepaald land eigen normen en waarden die afwijken van de normen en waarden in bijvoorbeeld Nederland. Kun je deze normen en waarden eenvoudig herkennen? Dan kun je ze goed gebruiken bij de marktsegmentatie van jouw doelgroep.


Creëer buyer persona’s

Wanneer je jouw doelgroep hebt gesegmenteerd, kun je buyer persona’s creëren. Dit is een fictieve weergave van jouw ideale klant. Doe dit enkel voor je belangrijkste doelgroepen, waar je daadwerkelijk de focus op wilt leggen. Geef je buyer persona een naam, beschrijf zijn hobby’s en interesses en sta stil bij zijn werk. Ga na met welke kanalen je de ideale klant kunt bereiken, bijvoorbeeld via social media of je blog.

Wanneer jouw buyer persona in een specifiek gebied woont, kun je rekening houden met de normen en waarden uit die omgeving. Geef deze een overzichtelijke plek in je persona zodat je ze altijd in je achterhoofd kunt houden bij het creëren van marketinguitingen.


Bepaal je marketingkanalen

Nu je weet wie jouw doelgroep is, weet je ook waar hij of zij zich bevindt. Om je ideale doelgroep te bereiken, zul je de juiste kanalen in moeten zetten. Wanneer je klant het liefst naar je website gaat om informatie op te doen, zul je jouw website optimaal in moeten zetten om je klanten in specifieke gebieden te kunnen bereiken. Bijvoorbeeld met een meertalige website. Ook is het mogelijk om meertalige posts in te plannen op bijvoorbeeld Facebook.

Je weet waar je klant zoekt naar informatie over jouw dienstverlening. Pas daarom je kanalen hierop aan en zorg je daar vindbaar bent.


Geef je boodschap de juiste triggers

Het succes van marketingactiviteiten wordt gemeten aan de hand van het aantal klikken, likes of bezoeken dat je genereert met je activiteit. Om de best mogelijke resultaten te kunnen behalen, moet je ervoor zorgen dat je marketingboodschappen de juiste triggers mee krijgen. De boodschap moet jouw doelgroep activeren om daadwerkelijk iets te gaan doen.


Laat de klant in actie komen

Het belangrijkste doel van jouw marketingactiviteiten is ervoor te zorgen dat de klanten naar jou toe komen in plaats van dat jij achter hen aan moet gaan. Je kunt dit het beste doen met bijvoorbeeld een gratis weggever in de vorm van een e-book, brochure of factsheet. Het belangrijkste is dat deze weggever iets is wat jouw klant graag wil hebben. Vervolgens heb jij zijn gegevens en kun je zelf in actie komen om van deze lead een daadwerkelijke klant te maken.


Kwalitatief goede vertalingen

Het allerbelangrijkste van jouw marketing internationaal inzetten is, misschien wel het hebben van kwalitatief goede vertalingen. Wanneer jouw vertaling van je blog of social post niet aansluit bij de normen en waarden van de doelgroep in het afzetgebied, zal je doelgroep dit bericht negeren of er zelfs negatieve gevoelens aan overhouden.

Met de juiste vertaling kun jij jouw doelgroep raken. Natuurlijk kun je ervoor kiezen om een vertaalmachine in te zetten voor jouw vertalingen, toch heeft het inschakelen van een vertaalbureau zeker voordelen.


AgroLingua inschakelen voor de vertalingen van jouw marketingactiviteiten

Wil jij ook kwalitatief goede vertalingen van jouw marketingactiviteiten waarbij de context kloppend is en waarmee je jouw ideale doelgroep weet te bereiken? En ben jij overtuigd van de meerwaarde van een vertaalbureau? Is jouw bedrijf werkzaam in de agrarische sector? Dan ben je bij AgroLingua aan het juiste adres. Wij zijn gespecialiseerd in vertalingen binnen de landbouw, tuinbouw, veehouderij, food en aanverwante sectoren.

Daarbij houden we rekening met jargon in diverse talen. Benieuwd naar onze vertaaldiensten en wat wij voor jou kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.Wil jij weten wat AgroLingua voor jou kan betekenen?

Bekijk onze diensten


Terug naar blogs

Klantervaringen

Onze opdrachtgevers zijn professionele internationale bedrijven en organisaties. Bedrijven uit de landbouw, tuinbouw, veehouderij, food en aanverwante sectoren. Zij vinden het belangrijk om met een gespecialiseerd vertaalbureau te werken. Wij ontvangen regelmatig complimenten voor onze vertalingen. Klanten waarderen onze kennis van de vakterminologie. Daarnaast is men zéér tevreden over de goede communicatie, afstemming en snelheid waarmee wij werken. Veel klanten vinden het prettig om een persoonlijk aanspreekpunt te hebben. 

Producent van diepvries-aardappelproducten: 
''Namens het Marketing-team een groot compliment voor alle vertalingen!'' 

Wij maken graag persoonlijk kennis met je !

Wij ontmoeten je graag persoonlijk! Tijdens een gesprek brengen wij in kaart welke vertaalbehoefte er is. Hoe wij je het beste kunnen helpen. Bel of mail voor het maken van een afspraak met een van onze salesmanagers. Dit kan op +31 77 3082829 of agrolinguainfo@agrolingua.com.

Gecertificeerd vertaalbureau

ISO 9001 & 17100:2015 certificering