Tips om uw marketing aan te passen aan uw doelgroep - AgroLingua

Tips om uw marketing aan te passen aan uw doelgroep

Als bedrijf dat internationaal handelt heeft u te maken met verschillende doelgroepen. Zo hebben uw Nederlandse klanten bijvoorbeeld heel andere normen en waarden dan uw Duitse of Engelse klanten. Om optimaal resultaat te behalen, zult u met uw marketingactiviteiten moeten inspelen op de verschillende doelgroepen. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door middel van marktsegmentatie.

Hoe kunt u het beste inspelen op uw verschillende doelgroepen? Wat is marktsegmentatie en hoe gaat u hiermee om? Dit zijn een aantal van de vragen die spelen bij marketeers wanneer ze hun marketingactiviteiten willen aanpassen aan hun doelgroep. In dit blog geven we u tips om effectief in te spelen op uw doelgroep.

  • Specificeer uw branche
  • Wat is marktsegmentatie?
  • Creëer buyer persona’s
  • Bepaal uw marketingkanalen
  • Geef uw boodschap de juiste triggers
  • Laat de klant in actie komen
  • Kwalitatief goede vertalingen

Wilt u weten wat AgroLingua voor u kan betekenen?

Bekijk onze diensten


Specificeer uw branche

Voordat u aan de slag gaat met het bedenken van diverse marketingactiviteiten, zult u moeten nagaan voor wie u deze activiteiten uit gaat voeren. Is uw ideale klant een lokale ondernemer? Of richt u u liever op de grotere partijen?

Stelt u voor dat u agrarische landbouwmachines maakt. Richt u u dan op de lokale boer die de machine direct gaat inzetten op zijn land? Of is het loonbedrijf dat wellicht een tiental machines afneemt uw doelgroep? Het is goed mogelijk dat u u richt op de groothandels in het afzetgebied, waaraan u direct een stuk of vijftig landbouwmachines kwijt kunt.

Ga voor uw bedrijf na wie uw ideale klant is. Veel bedrijven willen het liefst alle mogelijke klanten bedienen. Dit zorgt voor een uitdaging in uw marketingactiviteiten, want hoe gaat u de gehele doelgroep dan bereiken? Overleg bijvoorbeeld met uw salesafdeling wie jullie ideale klant is en richt u daarop. Vervolgens kunt u aan de slag met marktsegmentatie.


Wat is marktsegmentatie?

Bij marktsegmentatie bepaald u uw doelgroep op basis van herkenbare kenmerken. Zo kunt u de markt eenvoudig opsplitsen in bijvoorbeeld mannen en vrouwen of op basis van leeftijdscategorieën.

Wanneer u internationaal handelt, heeft elk afzetgebied zijn eigen doelgroep. Deze kunt u al eenvoudig segmenteren op het land en de gesproken taal. Vaak hebben bewoners van een bepaald land eigen normen en waarden die afwijken van de normen en waarden in bijvoorbeeld Nederland. Kunt u deze normen en waarden eenvoudig herkennen? Dan kun u ze goed gebruiken bij de marktsegmentatie van uw doelgroep.


Creëer buyer persona’s

Wanneer u uw doelgroep hebt gesegmenteerd, kan u buyer persona’s creëren. Dit is een fictieve weergave van uw ideale klant. Doe dit enkel voor uw belangrijkste doelgroepen, waar u daadwerkelijk de focus op wilt leggen. Geef uw buyer persona een naam, beschrijf zijn hobby’s en interesses en sta stil bij zijn werk. Ga na met welke kanalen u de ideale klant kunt bereiken, bijvoorbeeld via social media of uw blog.

Wanneer uw buyer persona in een specifiek gebied woont, kunt u rekening houden met de normen en waarden uit die omgeving. Geef deze een overzichtelijke plek in uw persona zodat u ze altijd in uw achterhoofd kunt houden bij het creëren van marketinguitingen.


Bepaal uw marketingkanalen

Nu u weet wie uw doelgroep is, weet u ook waar hij of zij zich bevindt. Om uw ideale doelgroep te bereiken, zult u de juiste kanalen in moeten zetten. Wanneer uw klant het liefst naar u website gaat om informatie op te doen, zult u uw website optimaal in moeten zetten om uw klanten in specifieke gebieden te kunnen bereiken. Bijvoorbeeld met een meertalige website. Ook is het mogelijk om meertalige posts in te plannen op bijvoorbeeld Facebook.

U weet waar uw klant zoekt naar informatie over uw dienstverlening. Pas daarom uw kanalen hierop aan en zorgt u daar vindbaar bent.


Geef uw boodschap de juiste triggers

Het succes van marketingactiviteiten wordt gemeten aan de hand van het aantal klikken, likes of bezoeken dat u genereert met uw activiteit. Om de best mogelijke resultaten te kunnen behalen, moet u ervoor zorgen dat uw marketingboodschappen de juiste triggers mee krijgen. De boodschap moet uw doelgroep activeren om daadwerkelijk iets te gaan doen.


Laat de klant in actie komen

Het belangrijkste doel van uw marketingactiviteiten is ervoor te zorgen dat de klanten naar u toe komen in plaats van dat u achter hen aan moet gaan. U kunt dit het beste doen met bijvoorbeeld een gratis weggever in de vorm van een e-book, brochure of factsheet. Het belangrijkste is dat deze weggever iets is wat uw klant graag wil hebben. Vervolgens heeft u zijn gegevens en kunt u zelf in actie komen om van deze lead een daadwerkelijke klant te maken.


Kwalitatief goede vertalingen

Het allerbelangrijkste van uw marketing internationaal inzetten is, misschien wel het hebben van kwalitatief goede vertalingen. Wanneer uw vertaling van uw blog of social post niet aansluit bij de normen en waarden van de doelgroep in het afzetgebied, zal uw doelgroep dit bericht negeren of er zelfs negatieve gevoelens aan overhouden.

Met de juiste vertaling kunt u uw doelgroep raken. Natuurlijk kun u ervoor kiezen om een vertaalmachine in te zetten voor uw vertalingen, toch heeft het inschakelen van een vertaalbureau zeker voordelen.


AgroLingua inschakelen voor de vertalingen van uw marketingactiviteiten

Wil u ook kwalitatief goede vertalingen van uw marketingactiviteiten waarbij de context kloppend is en waarmee u uw  ideale doelgroep weet te bereiken? En bent u overtuigd van de meerwaarde van een vertaalbureau? Is uw bedrijf werkzaam in de agrarische sector? Dan bent u bij AgroLingua aan het juiste adres. Wij zijn gespecialiseerd in vertalingen binnen de landbouw, tuinbouw, veehouderij, food en aanverwante sectoren.

Daarbij houden we rekening met jargon in diverse talen. Benieuwd naar onze vertaaldiensten en wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.Wilt u weten wat AgroLingua voor u kan betekenen?

Bekijk onze diensten


Terug naar blogs

Gecertificeerd vertaalbureau

ISO 9001 & 17100:2015 certificering