Taalfeiten om de taal beter te begrijpen

Vertaalbureau Engels

Hoe maak je onderscheid tussen 'then' en 'than' in de Engelse taal?

Een veelvoorkomende taalfout in de Engelse taal is het verkeerd gebruik van ‘then’ en ‘than’. Dit geldt niet alleen voor niet-native speakers, maar ook voor native speakers. Het verschil tussen deze twee woorden is subtiel, maar wel belangrijk. ‘Than’ wordt gebruikt om een vergelijking te maken, bijvoorbeeld bij het aangeven van een verschil in grootte, kwaliteit, leeftijd, enzovoort. Aan de andere kant wordt ‘then’ gebruikt om een volgorde van gebeurtenissen aan te geven, of om een tijdsaanduiding te geven.

Het is niet ongebruikelijk dat mensen deze woorden verkeerd gebruiken, met soms hilarische of ongemakkelijke gevolgen. Een voorbeeld hiervan is het bericht van Jenny, waarin ze per ongeluk ‘than’ gebruikt in plaats van ‘then’. Hierdoor verandert de betekenis van haar zin en ontstaat er een behoorlijk gênante situatie.Het gebruik van 'then' en 'than' kan verwarrend zijn voor zowel niet-native speakers als native speakers van de Engelse taal. Het is daarom belangrijk om het verschil tussen deze woorden te begrijpen om correct Engels te kunnen schrijven en spreken.

'Than' wordt gebruikt om een vergelijking te maken tussen twee zaken, zoals in de volgende voorbeelden:

  • My car is faster than yours. (Mijn auto is sneller dan de jouwe)
  • I would rather stay home than go to the party. (Ik blijf liever thuis dan dat ik naar het feest ga)
  • She is taller than her sister. (Zij is groter dan haar zus)

'Then' wordt gebruikt om een opeenvolging van gebeurtenissen aan te geven of om een tijdsaanduiding te geven, zoals in de volgende voorbeelden:

  • I will finish my work, and then I will go to bed. (Ik zal mijn werk afmaken en dan naar bed gaan)
  • He ate his breakfast, then he went for a walk. (Hij at zijn ontbijt en ging daarna wandelen)
  • Back then, I didn't know what I wanted to do with my life. (Toen wist ik nog niet wat ik met mijn leven wilde doen)
  • First, we need to buy groceries; then we can cook dinner. (Eerst moeten we boodschappen doen, daarna kunnen we dineren)

Het is dus belangrijk om de context te begrijpen waarin 'then' of 'than' gebruikt moet worden om grammaticale fouten te voorkomen.

Als je Engels wilt leren spreken, schrijven en begrijpen, is het belangrijk om de regels rondom het gebruik van deze woorden goed te begrijpen. Het helpt om voorbeelden te bekijken en oefeningen te doen om je vaardigheden te verbeteren.

Als je hulp nodig hebt bij het vertalen van documenten van en naar het Engels, of andere talen, kan Vertaalbureau AgroLingua je hierbij helpen. Onze professionele vertalers hebben jarenlange ervaring en kunnen je ondersteunen bij het vertalen van diverse documenten, van technische handleidingen tot SEO-teksten.