Exportwaarde groenten en fruit in 2022 gestegen | Vertaalbureau AgroLingua

Exportwaarde groenten en fruit in 2022 gestegen

De Nederlandse exportwaarde van groenten en fruit is in 2022 met 2 procent gestegen, echter nam het volume van de export met 1 procent af. Dit betekent dat Nederland nog steeds een belangrijke speler is in de wereldwijde groenten- en fruithandel, maar dat Nederlandse handelaren zich meer richten op de export van producten met een hogere waarde. Dit blijkt uit cijfers van onze partner GroentenFruit Huis

Een mogelijke reden hiervoor is de groeiende vraag naar premium en speciaal producten, zoals biologische en niet-GMO groenten en fruit. Consumenten in het buitenland zijn bereid om meer te betalen voor deze soorten producten; Nederlandse telers en exporteurs spelen hier gretig op in.

Daarnaast speelt de technologische ontwikkeling een belangrijke rol. De Nederlandse groenten- en fruitteelt is bekend om haar innovatieve technieken en hoge kwaliteit producten. De Nederlandse technologie uit de zaadveredelingssector wordt steeds vaker gebruikt bij de productie van de hogere waarde producten.

Het afnemen van het volume van de export kan worden toegeschreven aan de groeiende concurrentie van andere landen in de groenten- en fruithandel, evenals de veranderende vraag van consumenten. Nederlandse telers en exporteurs moet zich blijven aanpassen aan deze veranderende marktomstandigheden om zijn positie als belangrijke speler in de groenten- en fruithandel te behouden.

Ondanks de afname van het volume van de export, blijft de exportwaarde van Nederlandse groenten en fruit een belangrijke bron van inkomsten voor de landbouwsector; daarmee biedt het perspectieven voor de toekomst. De Nederlandse groenten- en fruitteelt blijft zich ontwikkelen en innoveren om aan de veranderende vraag van consumenten te voldoen en om zijn positie als belangrijke exporteur van groenten en fruit te behouden.

Terug naar nieuws

Gecertificeerd vertaalbureau

ISO 9001 & 17100:2015 certificering